BOLNICA SVETI NIKOLA Kraljevo Ratina br. 6

Tel: +381 36 5862 062, 5861 112 Mob: +381 69 225 8025, 65 862 0062

E mail: svnikolaj@mts.rs

DIJAGNOSTIKA


Bolnica SVETI NIKOLA poseduje savremene medicinske aparate sa kojima pruža vrhunsku dijagnostiku:
MAGNETNA REZONANCA PHILIPS JAČINE 1.5 T

Pregled novom magnetnom rezonancom (MR-om) indikuju lekari specijalisti radi precizne dijagnostike oboljenja i povreda. Magnetnom rezonancom je moguće dobiti najviše detalja o pregledanoj regiji kao i o patološkim promenama ukoliko su prisutne, pa se kod mlađih pacijenata koji su poslati na CT pregled i koji su u stanju da izdrže ponekad vremenski duži pregled na MR-u, a zbog zone zračenja kojoj je pacijent izložen tokom CT-a, može preložiti pregled magnetnom rezonancom. Sam pregled je bezbolan, komforan, a vreme trajanja različito. Od 20-30 min, koliko traju pregledi delova kičmenog stuba i glave, do 40ak min za preglede glave sa krvnim sudovima, abdomena, karlice, koštano- zglobnog sistema(kolena, kukova, skočni zglob, stopalo, šaka).

Magnetna rezonanca nije štetna jer za pregled koristi magnetno polje koje je bezbedno i neškodljivo po samog pacijenta. Za pravilan tok snimanja potrebno je informisati stručni kadar o postojanju metalnih elemenata u telu( pejsmejkeri, metalni sintetički material kod prethodnih operacija), koji su potencijalna kontraindikacija za pregled. Takođe bitna je adekvatna saradnja pacijenta, koji moraju biti apsolutno mirni tokom snimanja, radi dobijanja najkvalitetnije slike. Radiološkom timu dati precizne podatke o bolesti, prethodnom zdravstvenom stanju i eventualnim alergijama na lekove, hranu i kontrastna sredstva. U zavisnosti od toka samog pregleda, radiološki tim indikuje dužinu trajanja, koji nekada može trajati i duže od standardnog i upotrebu kontrastnih sredstava( u zavisnosti od patologije).

X


KOMPJUTERSKA TOMOGRAFIJA - CT (SKENER)

Pregled kompjuterizovanom tomografijom (CT-om) će vam tražiti lekari različitih specijalnosti, u zavisnosti od potreba dijagnostike u sklopu osnovne bolesti. Pregled se vrši modernim CT aparatima koji koriste X (rentgensko) zračenje, te je zbog zone zračenja, potrebno uvek imati pisani predlog sa preciznim podacima o bolesti i traženim pregledom ( izveštaj u kojem je indikovan pregled na CT-u).

U zavisnosti od vrste pregleda (CT grudnog koša, abdomena, karlice, koštano- zglobnog sistema, glave, vrata) nekada je potrebna adekvatna priprema pacijenta za pregled koja je neophodna kako bi dijagnostika bila adekvatno i kvalitetno izvršena. Obzirom da se, u skladu sa potrebama i indikacijama, u toku pregleda aplikuje kontrastno sredstvo, potrebno je, prilikom zakazivanja, dati precizne informacije o prethodno rađenim CT pregledima i postojanju alergijskih tegoba na hranu, lekove ili kontrastna sredstva kako biste bili pripremljeni za sam pregled i sprečile eventualne komplikacije. Vreme trajanja pregleda zavisi od regije koja se pregleda i saradnje pacijenta i ne iznosi vise od 20-ak min od momenta prijema do kraja pregleda. Pregled je bezbolan i komforan.

Na pregled doći 15-ak minuta ranije.

X


RTG

Na RTG-u možete snimiti: RTG koštano zglobnog sistema, RTG nativni stomaka, RTG nativni urotrakta, RTG kontrastne, RTG pasaza jednjaka, RTG gastroduodenuma(želudca), RTG pasaza tankog creva, RTG irigografija sa irigoskopijom(debelo crevo), RTG I.V.U.(intravenska urografija).

X


3D COLOR DOPPLER ULTRAZVUK

Ehotomografski pregledi: EHO abdomena, male karlice, bubrega, vrata, štitne žlezde, testisa, podpazušne jame, dojke, ginekološki EHO, Urološki EHO, Dopler krvnih sudova, gornjih i donjih ekstremiteta, vrata, aorte, burega, jajnika...

X


MAMOGRAF

RTG snimanje dojki.

X


GASTROSKOPIJA I KOLONOSKOPIJA

X